Oh my liver, don’t you know it’s alright

 

Hvala na pitanju, radni tjedan protekao je radno. U rudniku je sve pod kontrolom.

 

 

Hoeve Nekum, Auxerrois Blanc 2008, Jekerdal, Maastricht

Relativni curiosum. Tamna, gotovo zlatna boja. Markantan, intenzivan i neobican nos: pomalo nalik nekom dobrom Sec Furmint-u (Istvan Szepsy?). Suho do bola. Usta: nimalo voluminozno, ali ni posebno direkcionalno. Lezhi lijeno na pola nepca. Malo nafte: premalo za Ruse, dovoljno za mene. Zavrsava dosta kratko, u nekakvoj malcice kiselkastoj plazmi.  Zgodno, egzoticno, pitko. Drink again? Uhmmm… Why not?

 

Marcarini, La Serra 2001, Barolo, La Morra

Velika grijeska, ko da me sam vrag teral. Mnogo manje smrknuta, meksha i njeznije strukturirana 2000. pred par mjeseci bila je vec gotovo spremna da nam ugodi. Al kakve to veze ima? La Serra je u 2001. ponovo kraljevski, klasicni Barolo “di stampo tradizionale”: zaobljenija, elegantnija, ali manje sinfonicna, manje rex tremendae, od brutalnijeg brata Brunate. Svejedno: nemoguce je na ovom zadrto tradicijski vinificiranom – ovoliko dobrom a ovoliko mladom – vinu dokazivati relativnu femininost i sklonost poeziji La Morra-e u oblaku, na vrhu brda. (Cappellano-va Serralunga je, na primjer, cak i mlada, cak i u intenzivnim, tvrdim, strukturiranim berbama, prava balerina naspram ovog.) Videmus nunc per speculum et in aenigmate. Drink again? Dunno, try twisting my arm a little, he he. Vidimo se za 10 godina.

 

Aubry, Brut Classique, Jouy-les-Reims, Champagne

Na spomen Philippe Aubry-ja spontano klikchem: “Hvala ocu, hvala majci!” Classique je 80% noir, a Meunier mu snazno determinira karakter. Manje ekstremno, buntovno i ikonoklasticko, ali neusporedivo elegantnije, bezvremenije, uzbudljivije i gurmanskije vino od inace – dodushe, na sasvim drukciji nacin – zanimljivih vina koja pravi nedaleki, a u zadnje vrijeme prilicno razvikani, susjed Jérôme Prévost. Intenzivna, vibrantna, duboka boja: ruho mu je markantni bariton. U ustima ponovo osjecaj dubine, slojevitosti, mnogo egzoticnih zacina i malo egzoticnog voca. Okus boje bakra. Dug, ekspanzivan i opcenito apsolutno spektakularan finish. The peacock’s tail… Drink again? Every day for breakfast, if I could.

 

Olivier Guyot, Aligote’ 2008, Bourgogne

Biodinamicki Aligote’ iz ruke jednog od najtalentiranijih vinara relativno mladje generacije iz Marsannay, sela na samom sjevernom kraju Côte d’Or. Cisto kao slap u proljece, zdrave kiseline. Minimalisticko, koncentrirano vino. Ne podilazi, ali izvrsno uz bogatu hranu (npr. punjena pileca prsa, po mogucnosti s nekim dekadentnim svijetlim umakom, such as that made by Lili: thanks a mil, Lili, he he!) s kojom se mekanija i manje drska bijela vina, bas kao i ona plemenitija i kompleksnija, zapravo tesko nose. U svakom slucaju, ovo bas i nije vino za ljubitelje standardnijeg i manje opasnog Aligote’-a (kakav se najcesce i nalazi): po karakteru mnogo vise podsjeca na neki autenticni i reski Saint-Bris. Drink again? Sure. Olivier rules.

 

Frano Milos, Stagnum 2006, Ponikve, Peljesac

Jednostavno, sans pareil. Stara kozha, stup dima, uvertira u lepezi peljeskog garrigue-a. Nesto drevno: neka tajna. Usta prvo stisnuta i plava, pa poslije shira, mirnija i crvenkasta. Ispod brutalnog pechata vjetra, na povrshini smrvljenog kamenja i -josh nizhe- silne tezhine stjene… nesto svecano, ozbiljno, pomalo ceznutljivo, ali blago, njezhno i ljubavno (αγάπη!): kao ruka na trbuhu zhidovske nevjeste. Um meiner Zähren willen? Tochiti u velike pokale za Burgundac. Da citiram Shefa: “Tko ne voli Milosh Franu, *#?!* sam mu nanu!”. Drink again? Stupid question.

Oglasi

11 komentara to “Oh my liver, don’t you know it’s alright”

  1. wineandfood4u Says:

    vidim …moj komentar je obrisan…

  2. Inspektore, nije obrisan nego uzdrzhan. Mislim da bi s tvoje strane bilo fair da si odgovorio na jedno potpuno nevino i znatizeljno pitanjce koje sam ti u vezi toga postavio. Mislim, no big deal, al nemoj se, molim te, onda ni ti ljutit…

  3. Da li si možda probao Plavac Miloš 2006? I ima li kakve veze to vino sa Stagnumom, ono bar u naznakama?

  4. Jesam. Ne znam, meni su, a ovo govorim onkraj onog sto je ocito, Milosev Plavac i Stagnum dva sasvim drugacija tipa vina. Jedino sto im je u svakoj berbi koju sam probao, pa tako i u 2006., zajednicko je da su – svako od njih na svoj nacin – fenomenalna. (E, sad sam ti bas puno pomogo…)

  5. Pa pomogao si, dovoljno da ga nabavim pa da vidimo, ako mi je fenomenalno na svoj način skupit će se i koja kuna za Stagnum. Živjeli!

  6. Evo, da kažem dojmove od Plavca 2006. Jedan iskreni plavac, ali na moju žalost ništa više od toga, odnosno ne vuče me na neku priču. Nekako, imam već favorita u toj kategoriji koji mi je i jeftiniji i luđi od ovog..

  7. Shvacam. Ja u njemu nalazim neke kvalitete koje ga izdizu iznad velike vecine ponude plavaca, ali imam osjecaj da se u slucaju ovog vina radi o nekim stvarima koje mozda nisu posebno ocite, a sigurno su podlozne ukusu. Mozda relativno skoro uspijem napisati nesto malo vise i konkretnije upravo o toj temi. A koji ti je to “ludji” favorit, ako nije tajna? (Wild guess: mozda J’ubov?)

  8. Ahaha, pogađaš ko ciganka gatara! Je, je J’ubov.

  9. Ciganin sam u dnu dushe, sta da kazem… Inace, skroz razumijem tvoju sklonost tom vinu: fantasticno i pomalo neobicno vino s fascinantnog, surovog i pomalo neobicnog terroir-a (cini mi se i veoma razlicitog od onog mnogo slavnijeg i “fotogenicnijeg” s juzne strane istog brda…). Briljantan vinar i vina koja se isticu tankocutnoscu i razinom finog detalja koja je, rekao bih, do neke mjere netipicna za vinarevo direktno okruzenje.

  10. Pa čovječe, di si ti probao to vino, ne znam jeli ga ima u prodaji uopće. Stvarno, ne može te se iznenaditi, potkovan si sa svih strana :). Je, baš si super opisao to vino, meni puno bolje i zanimljivije od južnobrdog skupljeg brata. vino je stvarno pomalo neobično, ovo ljeto sam ga pio s jednim zaljubljenikom u vina (naš čovik, živi u Italiji) pa je onako stao mirisati, pa čudno mu, kaže nije se još s ovim susreo, pa kuša, pa malo zbunjen, pa kaže na kraju ovo je baš kurčevito vino.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: