Raspeti Dioniz

Major Tom to ground control…

*  *  *

Ampelio Bucci bio je mozda jedini vinar s kojim je pokojni Edoardo Valentini bio blizak i u koga je, bar tako vjeruje sam Ampelio, imao povjerenja. Valentini je Bucci-ju desetljecima tvrdio da je bacva od 25 hl idealna posuda za odgoj velikog vina, ali mu nikad nije objasnio zasto.

*  *  *

Calabretta je evoluirao unatrag i na Etni je svjetlosnim godinama iza svih ostalih. Tu se na trenutke donekle pribliziti mogu iskljucivo jos Benanti i, rijetko, Salvo Foti. (Cornelissen, po naravi ambiciozan bar kao Sveti Franjo, ali jednostavno prenemiran i prenervozan za onu pravu vinarsku koncentraciju, vec deset godina samo kasni i luta, compiling a history of near misses). A svi ostali mogu da mu popushe.

*  *  *

Opisuje tako prijatelj Scanzi, u svojoj izrazitoj zabavnoj neozbiljno-ozbiljnoj knjizi, susret s velikim patrijarhom Francom Biondi-Santi-jem… U jednom trenutku razgovor dospije i do pitanja degustacije: – Il riconoscimento dei profumi, la liturgia teatrale cara al degustatore televisivo sono ridimensionati: “Tutte cose molto soggettive, i profumi. Dipende molto da cosa hai mangiato prima, se hai digerito o no, se sei allegro, se hai litigato con la moglie. Nelle mie degustazioni non mi soffermo quasi mai sul nome da dare ai sentori, i fattori oggettivi discriminanti sono altri” – (Andrea Scanzi, Elogio dell’invecchiamento, Mondadori 2007).

(Ovo bi, naravno, mogao biti koristan naputak svima koji misle da se vina mogu meritorno, “objektivno” opisati, da se o vinima iole validno uopce moze govoriti, nabrajanjem pedesetak tzv. deskriptora ili priglupim i restriktivnim tablicama koje propisuju raznorazni kursevi – mogao bi, kazem, kad bi ti isti imali dovoljno inteligencije, talenta, obrazovanja, koncentracije i poniznosti pred vinom, kad bi ih uopce i zanimalo da se usredotoce, da studiraju, da uce. No, obzirom da na vrbi jos ne radja grozhdje (he he), preostaje mi samo da opet pribjegnem legendarnom Ginu Veronelli-ju koji bi taj nazalost toliko rasprostranjeni tip degustacijske biljeske, poznat i kao “grocery list”, navodno cesto znao popratiti sljedecom sarkasticnom i duhovitom primjedbom: “Sentori di sperma fresco“.)

*  *  *

U chashi kralj, glavom i bradom, i citav njegov kraljevski bal pod maskama, Biondi-Santi. A u mislima – kreda…

Neka jedno bude jasno: doista veliki shampanjac najvece je od svih vina. Doista veliki shampanjac ontoloski je razlicit od svih drugih doista velikih vina. Radi se o maestoznom apolonijskom uljezu u carstvu Dioniza. Jedini od svih doista velikih vina ne stvara snovidjenje, vec jasnovid. Jedini od svih doista velikih vina predstavlja izbavljenje od tezhine, od gravitacije, te covjecju misao i duh bar na tren cini slicnijom mishljenju andjela.

Otprilike kao kad Perzej netom odsjecenu zmijonosu glavu Meduze, licem prema zemlji, brizhno polazhe na krevetic od algi, kako joj grubi pijesak ne bi nagrdio mrtvo lice.

(Sit tibi terra levis.)

Razmishljam o Perzejevim algama, ali i o shumama, o gljivama, razmishljam o smedjem lishchu. Razmishljam o bakru. Razmishljam o humusu, o mirisu zemlje, o svemu sto nice poslije kishe. U pocetku bijashe rijec. Zasto, oche?

Ova je boca Gosset-ovog Quatrieme Centenaire, koji je, nakon 5 godina cuvanja i odgoja, degorzhiran sada vec prilicno davne 1984., sazdana uglavnom od vina iz 1979., ali ga jednako toliko neprestano ozivljava i sirokom rukom zagrabljen miraz zhilave 1971.

Razmishljam o tome da je ovo jedno od onih vina za koja se doista moze reci da je svaki od sitnih mjehurica koji u njemu jos prkose gravitaciji simbol iskupljenja, simbol nade.

 

______________________________________________________

Oglasi

10 komentara to “Raspeti Dioniz”

  1. dobrodošao natrag, počeli su mi nedostajati ovakvi… postovi se čini preprozaičnim nazivom

  2. …dobro je znati da čuvaju još dvije boce Brunella 1888 🙂
    Pitam se bi li bolje “prošlo” na “slijepoj” olfaktivno-gustativnoj analizi enološkog zavoda ili naših putnika namjernika…

    • Biondi-Santi “garantira” da ce bilo koja dobro cuvana boca njegovog “obicnog” Brunella, tzv. “Greppo”, trajati bar 40 godina, a bilo koja dobro cuvana boca Riserve bar 60. Mogu jedino reci da se nadam da cu koji put u zivotu imati priliku kushati doista zrelog Biondi-Santi-ja. Neki dan otvorena boca 1995. bila je, kao sto rekoh, jednoznacno kraljevska, ali upravo stupidno mlada. What a waste. Oh well. The flesh was weak 🙂 .

  3. Poput vina koja voliš, ovi su zapisi nužna, nesvediva suština… kao kamen, svetlo i trag mirisa. Čisto jedinstvo sadržaja i forme.

    • Wow, Shefe. Sta da Vam kazhem, osim a) mlogo sam, ko mlad, citao Celana, i b) mlogo Vam hvala: bez Vas ne bi bilo ni onih prethodnih zapisa, a sasvim sigurno ne ovog iznad. Hence, the time-honoured Marleyan adage: no balcony, no post. 😉

  4. Za svaki mjehurić koji nađe svoje mjesto pod nebeskim svodom, živio. Hvala ti.

  5. Hvala tebi, prijatelju! Zivio ti meni!

  6. wineandfood4u Says:

    koja je ambiciozna faza sv.franje? 🙂 prije obraćenja (brijanje po assisiju i okolici), nakon – propovjednicka (tulanje vinorodnom toscanom i umbrijom) ili konteplativna na la verni i eremo delle carceri? 🙂 koliko se sjecam, prije obracenja su njegovi imali prodavaonicu tekstilom pa je bio ambiciozan kao kerum recimo.. ? ahaha..salim se druze..
    divno si ovo srocio…volio ovakvu knjigu procitat…
    pozdrav iz suncanog cefalù..nazdravljavam ti domacom marsallom!

    sent from my iPhone

    • He he, vidim da si tocno shvatio ovo sa svetim Franjom ;-). Zahvaljujem i nadam se da si se nezaboravno proveo na otoku pod zastitom Trinakrije ;-)! (Samo, pitam se kako je Marsala na putu od Marsale do Cefalu’-a izmutirala u Marsallu :-)? Podsjeca me to na jedan stari grcki vic o shtrumfovima koji se autobusom s izleta u Solun vracaju kuci u Atenu 🙂 😉 )

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: